weby pro nejsevernější čechy

Znovuotevření Hrádku

V neděli 20. října 2024 se zadařilo a konečně proběhlo slavnostní znovuotevření Hrádku u příležitosti jeho 120. výročí.

Město:

Napodruhé už to vyšlo. Slavnostní znovuotevření Hrádku si v neděli 20. října 2024 nenechaly ujít stovky lidí.

Původní termín slavnostního znovuotevření dominanty města zhatilo počasí a s ním spojené povodně v České republice. Náhradní termín ale vyšel doslova na jedničku, teploměr ukazoval k patnácti stupňům a sluníčko hezky hřálo.

Oslavy u příležitosti 120. výročí Hrádku začaly již v dopoledních hodinách. Na městském hřbitově proběhla od deseti hodin pietní vzpomínka na architekta Antona Möllera. Místostarosta města Jiří Sucharda během hodiny přítomným v krátkém shrnutí připomněl život městského architekta a jeho největší díla nejen ve Varnsdorfu, ale i ve zbytku republiky.

Že jsou Češi národem turistů a rozhledny patří k nejoblíbenějším výletním cílům se potvrdilo krátce po poledni. Doslova stovky lidí postupně proudily na Hrádek, aby si nenechaly ujít jeho slavnostní znovuotevření a mohly nakouknout do zrekonstruovaných prostor, které město vyšly přes čtyřicet milionů korun. Na úvodní slova představitelů měst z Čech i Německa navázalo pěvecké vystoupení Kristíny Porcalové. Pak už zbývalo pouze slavnostně přestřihnout pásku a pustit návštěvníky do nových prostor restaurace, kuchyně a vyhlídkové věže za tónů koncertu skupiny DoDoBand.

„Milé dámy, vážení pánové, moc jsem se těšil, že zde budu při slavnostním otevření naší nejkrásnější dominanty s vámi a mrzí mne, že zde být nemohu. Chci vám všem alespoň na dálku popřát, abyste si Hrádku užili nejen dnešní odpoledne, ale rádi jej navštěvovali i v budoucnu. Chci moc poděkovat všem, kteří se podíleli na jeho náročné rekonstrukci. Přeji Hrádku, ať nám všem přináší mnoho radosti a stane se naším oblíbeným výletním místem,“ řekl v úvodním slově starosta města Jan Šimek, jehož slova návštěvníkům přednesl místostarosta Jan Šišulák.

A že je o Hrádek zájem dokazují statistiky. Během necelého měsíce od otevření vyhlídkové věže navštívilo varnsdorfskou dominantu přes čtyři sta lidí.

Lidí vážně spousty, a značná část z nich mluvila německy. Počasí vyšlo parádně. A teď už jen věci, co někoho určitě zas naserou… Všichni ti lidé se přišli podívat, mnozí dříve, než začal oficiální program. Žádostivi, jak to dopadlo, jak interiéry vypadají. Řadili se do front na schodišti ke vstupu na rozhlednu i na nových schodech a terasách k rekonstruované restauraci. A čekali. Čekali… A nikdo z nich jaksi nebyl zvědav na dlouhotrvající zdravice a proslovy, prodloužené ještě následným stříháním pásky. A co říct k restauraci, zázračně opravené a s fungl nágl novou kuchyní, když o ni nikdo nemá zájem?

Co se týče otvíračky, vyberte si (info ze stejného místa!):

Tagy