weby pro nejsevernější čechy

Úspěch na mistrovství Evropy v motocrossu

Po delší době vám přinášíme informace o dění v jiříkovském motokrosovém 3J racing teamu. Přestávka byla způsobena nejen prázdninami, ale hlavně zraněním Honzy Hase. Ale popořadě.

Sezona se rozjela celkem slibně, natrénováno bylo a na závodech 23.3. v Benátkách nad Jizerou Honza skončil třetí. Rozhodli jsme se v sezoně odjet i několik závodů mistrovství republiky. Ale důležité pro nás stále jsou i závody Batti MxCupu. 30.3. se první jel opět v Benátkách nad Jizerou a po pádu ve druhém kole jsme museli do nemocnice a věděli, že kvůli zlomené klíční kosti to je pro Honzu na nějakou dobu závod poslední.

Po poctivé rehabilitaci a v rámci možností jsme poctivě trénovali. Začátkem května jsme využili nabídky TM MOTO CZECH a Honza se stal testovacím jezdcem na stroji TM 85 MX. Na přelomu května a června jsme pod vedením Honzy Svitáka začali trénovat naplno a 9.6. se Honza postavil v Dalečíně na start svého prvního mistráku, který si zajel spíše v tréninkovém tempu a odzkoušel si možnosti nové motorky, ale i své po zranění.

22.6. na závodech v Trutnově dojel pátý.  1.7. na Batti MxCupu v Horšovském Týně si už stoupl na ten nejvyšší stupínek. O prázdninách ještě na závodech mistrovství republiky v Přerově skončil 15., v Trutnově 2., na mistrovství republiky v Rudníku byl po pádu 14., ve Světci ve své kategorii do 85 ccm vyhrál a na konci prázdnin v Krásném Dvoře skončil druhý, kde se kvalifikoval na mistrovství Evropy.

22. září jsme odjeli to Třebíze. Byla to poslední šance před mistrovstvím Evropy doladit motorku, poslechnout poslední rady trenéra Honzy Svitáka. Na tomto místě bych moc rád poděkoval sponzorům, bez jejichž financí nebo materiální podpory by Honza neudělal za poslední roky takový pokrok. Děkujeme Ivanovi Šulcovi a TM MOTO CZECH, firmám ZEPS s.r.o., EUROMODEL Jiříkov, Láliš Transport s.r.o., Plynoservisu V. Lipský, klempířství F. Novák, rodině Čihákovým a Wittgruberovým, JMK grinding s.r.o., Autoservisu Havel, MotosportMX Gemini. I díky výše jmenovaným se Honza mohl postavit ve třinácti letech na start mistrovství Evropy.

To se konalo v německém Kleinhau 28. a 29. září. V kvalifikaci Honza skončil 12., po závodním kole zakončil první den osmý. Po dvou nedělních kolech si polepšil v kategorii do 85 ccm o dvě místa a svou premiéru na mistrovství Evropy uzavřel šestým místem. Tímto umístěním přispěl k úspěchu týmu České republiky, který skončil druhý.

V Kleinhau reprezentoval Jiříkov v kategorii do 65 ccm i Kuba Ponert, který skončil na stupních vítězů a domů si odvezl bronz.

Oběma klukům gratulujeme. Poděkovat bych chtěl všem, co nám drželi palce. A třeba si někdo, stejně jako my při poslechu české hymny, vzpomněl na Jaroslava Faltu, jiříkováka a českého motokrosaře století.

Aktuální informace o dění v 3J racing team najdete na Facebooku MOTOCROSS JIŘÍKOV.

Za 3J racing team, Martin Hase.

Tagy