weby pro nejsevernější čechy

Naučná stezka o Lužických Srbech ve Varnsdorfu 1945-1950

25. a 26. září 2023 se dvanáct studentů základního kurzu češtiny 11. ročníku Lužickosrbského gymnázia Budyšín (Serbski gymnazij, dále SG) setkalo s jedenácti studenty kvinty a sexty Biskupského gymnázia Varnsdorf na dvoudenním pracovní akci.

Jednalo se o akci v rámci společného projektu vytvoření naučné stezky o životě Lužických Srbů ve Varnsdorfu v letech 1945 až 1950, který realizuje Lužickosrbský institut Budyšín (Serbski institut, dále SI).

Jejich partnery jsou zmíněná gymnázia, Město Varnsdorf, Městská knihovna Varnsdorf a varnsdorfská pobočka Oblastního muzea Děčín.

Po úvodním seznamovacím posezení v zahradě institutu v Budyšíně se studenti přesunuli do učebny v budově institutu, kde vyslechli zajímavé vyprávění pamětníka – absolventa varnsdorfského lužickosrbského gymnázia Mikławše Krawce. Odpoledne, po obědě v pizzerii na náměstí, navštívili v Lužickosrbském domě (Serbski dom) nahrávací studio Lucija, kde později budou nahrávat texty pro naučnou stezku. V sálku o poschodí níž pak vyslechli zajímavou přednášku o lužickosrbské módě od 20. století do přítomnosti. Studentky a studenti SG nakonec provedli českou výpravu Budyšínem a seznámili je s jeho pamětihodnostmi. Poté odjeli společně do Varnsdorfu, kde lužickosrbská část výpravy – po společné večeři a diskusi o zážitcích z prvního dne workshopu, přenocovala v hotelu pivovaru Kocour.

Na druhý den ráno přijeli lužickosrbští studenti vlakem od Kocoura na Staré nádraží, kde je očekávali čeští studenti spolu s jejich učitelkou Klárou Mágrovou a Milanem Hrabalem. Ten se stal jejich průvodcem po varnsdorfských stopách Lužických Srbů, tedy místech, jež by se měla stát osou budoucí naučné stezky. Procházka začala u hrobu skladatele Bjarnata Krawce a jeho rodiny a pokračovala městem s výkladem o historii lužickosrbsko-českých vztahů na konkrétních příkladech.

Na konci procházky byla městská knihovna, místo četných projektů s Lužicí. Zde se studenti společně s pedagogy, autory projektu a dalšími spolupracovníky zamýšleli nad možnostmi naučné stezky a také navrhovali její logo. Po obědě ve školní jídelně na náměstí si cestou do knihovny dívky z obou škol spontánně zazpívaly moderní české písničky. Bylo to potvrzení skvělé práce energické a oblíbené učitelky češtiny Jany Štillerové. Poslední část workshopu patřila výuce, jak dělat informační tabule pro naučnou stezku. Čas rychle utekl, některé studentky už plánovaly společná setkávání, a pak už lužickosrbská skupina odjela zpět do Budyšína.

Dvoudenní akce se vedle studentů zúčastnili učitelé Jana Štillerová (SG), Jaroslav Šup a Klára Mágrová (oba BGV), Ilona Martinovská a Milan Hrabal z Městské knihovny Varnsdorf a garanti projektu Jana Piňosová a Lorenc (oba SI).

Zpracováno na základě textu Jany Štillerové „Wučbna šćežka serbskeho žiwjenja“, článku „Po serbskich slědach“ (Serbske nowiny 27. septembra 2023) a informací Milana Hrabala.

Foto Milan Hrabal

Tagy