weby pro nejsevernější čechy

Operace Dragoon – Osvobození jižní Francie 1944 (Kamenický Šenov)

V sobotu 14. září 2024 se u nádraží v Kamenickém Šenově uskutečnila ukázka válečné události Operace Dragoon.

Jedna z mála venkovních akcí, která se o víkendu přece jen konala. I tak se na ukázce počasí podepsalo – hádám, že v dopoledním čase bylo víc účinkujících, než přihlížejících.

O to větší obdiv všem spolkům, které dorazily a divákům předvedly, jak to mohlo v jižní Francii vypadat. Jen si nejsem úplně jistý, jak to bylo s přítomností ROA na této frontě, a kolik z přihlížejících tušilo, co vlastně znamenají nášivky POA na rameni.

Od organizátorů: Vojáci Wehrmachtu byli umístěni podél francouzského pobřeží. Obecně zde byla pouze druhořadá německá vojska. To znamenalo, že od začátku války nebyly tyto jednotky dostatečně dozbrojovány a náhrady vojáků byly prováděny například vyléčenými veterány po zraněních. Četné jednotky byly také nahrazeny tzv. východními prapory. Vybavení těchto útvarů bylo ve špatném stavu a skládalo se z ukořistěné výzbroje různých zemí, byli vyzbrojeni francouzskými, sovětskými, italskými a také československými zbraněmi. Tyto samostatné východní prapory měly už od roku 1943 nášivky POA, a až na přelomu let 1944/45 byli sjednocení pod velení A. A. Vlasova, a stali se z nich vojáci divize ROA. Kolegové na akci ztvárnili 601. prapor ruských dobrovolníků Berezina, který vznikl už v roce 1943, a jako jeden z cca 5 ruských praporů v Jižní Francii opravdu bojoval. 

Snad s lepšícím se počasím odpoledne dorazilo víc zájemců, než před obědem.

PS: Vrátil jsem se do dětských let, když jsem při odchodu čučel na zem a posbíral si pár prázdných nábojnic

Ach, kde jsou doby doubického Westfrontu…

Tagy