weby pro nejsevernější čechy

Údolím Jiříkovského potoka II.

Na svatojiřském jarmarku v Jiříkově, připraveném ke 110 letům města, byla představena kniha Údolím Jiříkovského potoka II.
Mám poněkud dluh. Od onoho jarmarku už uplynula spousta času a já chtěl o knize informovat hned, jenže skončila na stole, až bude vhodná příležitost. Nedávno mi ji naštěstí připomněl příspěvek na FB města, který obsahuje podstatnou informaci: „Publikace jsou k dostání na pokladně Městského úřadu a platí jednotná cena 200,- Kč/ks za knihy s pevnou vazbou a za brožované publikace cena 50,- Kč/ks.

Což je tak trochu oslí můstek ke konstatování, že vlastně v regionu takřka neznám druhé město, které by dokázalo v relativně krátké době vydat tolik knižních titulů o vlastní historii (Krásná Lípa se ubírá trochu jiným směrem). Dějiny města, Údolím Jiříkovského potoka, Dějiny města: Pohledy do jiříkovské historie, Jiříkov – dějiny města v éře národního výboru 1945-1990. A k tomu ještě tři svazky o Drobných památkách a Sborník k výročí města (ty jsou za tu padesátku).

Teď tedy k dispozici v poněkud netradičním formátu, stejném jako předchozí svazky, dalších 144 stran v nákladu 1000 kusů. Po krátkém úvodu několik částí – Pohledy na Jiříkov, Procházka Náměstím, Významné památky Jiříkova, Významné památky Filipova, Restaurace a pohostinství, Pozdravy z Jiříkova. Více než 100 historických fotografií a pohlednic z Jiříkova a Filipova s dvojjazyčnými popisky, které jsou přes svou stručnost leckdy nabity mnoha zjištěnými informacemi a odkazy na aktuální stav. Kniha nejen pro místňáky a pamětníky. Kéž by se okolní města nechala inspirovat…

Tagy