weby pro nejsevernější čechy

Milan Hrabal: Třpytivé plástve slídy v Drážďanech

V úterý 4. dubna 2023 varnsdorfský básník Milan Hrabal představil publiku v drážďanském muzeu své sbírky vydané v Německu.

Stalo se tak v rámci cyklu Literarische Alfabete organizovaném německým básníkem Volkerem Sielaffem.  Uspořádalo Literaturforum Dresden e.V. ve spolupráci s Muzeem města Drážďany. Pořad moderovali a německé texty četli Benedikt Dyrlich a Patrick Beck. Beckovy otázky kladené německy Dyrlich tlumočil do lužické srbštiny, v níž také Milan Hrabal odpovídal.

foto: Mónika Dyrlichowa

Z textu pozvánky vyjímáme: „Básně Milana Hrabala jsou spjaty s existencí, světem jeho dětství, náboženstvím a historií. V pohraničním trojúhelníku Německa, České republiky a Polska navíc básně vyzdvihují zhoršování životního prostředí, které se nezastaví na hranicích států. Kácení celých lesů, zdevastované oblasti, neúrodné, stepní krajiny po těžbě. Dost materiálu, do něhož se lze v básni opřít.

Hrabalovy básně jsou k dispozici v německém překladu mimo jiné v nakladatelstvích Pop-Verlag Ludwigsburg a Leipziger Literaturverlag. Právě vyšlo také album s jeho básněmi (Märkischer Verlag Wilhelmshorst, 2023).

Program Literarische Alfabete je spolufinancován z daňových prostředků na základě rozpočtu schváleného Saským zemským sněmem. Podpořeno městem Drážďany, Úřadem pro kulturu a památkovou péči města Drážďany a Pro Helvetia, Švýcarskou uměleckou radou.

Není-li označeno jinak, fotografoval Milan Hrabal

Recenze Tomase Gärtnera v drážďanských novinách:

Tagy