weby pro nejsevernější čechy

A ptáci dál tesají

Není to tak dlouho, co jsem vás tady lákal na návštěvu skalního ostrohu Jehla nad Českou Kamenicí. Ovšem ty výhledy zdaleka nejsou na téhle cestě to jediné, co je tu k vidění. Je toho mnohem víc, a navíc je to nedaleko.

Tentokrát se už jen mírným svahem modrá stezka kroutí pomalu do odvráceného údolí a není ani potřeba sejít až na dno, aby se objevilo něco zajímavého. V místě, kde se pohodlný svah mění v prudší rokli je místo zvané Bratrské oltáře. Setkávali se zde prý před staletími na tajné mše někdy katolíci, někdy evangelíci (to podle toho kdo byl zrovna v nemilosti), ale jistě se to neví. Nicméně legendy se o tom vyprávěly tak dlouho, až se to místo opravdu stalo poutním a hlavně výletním zastavením.

Před několika málo lety bylo to zajímavé zákoutí dáno do pucu, takže teď opravdu stojí za těch pár kroků dál do lesa – a kdo se o to zasloužil, a jak to bylo doopravdy, se dozvíte na místě. A je úplně lhostejné, jak jste na tom s vírou. Těm skalám a stromům je to určitě zcela šumafuk a těch pár strakapoudů bude nerušeně dál tlouct hlavou do stromů, víra nevíra. Inu příroda…

Tagy