weby pro nejsevernější čechy

Dny evropského dědictví v Zákupech: mimořádné prohlídky zámeckých sklepů

Září je vhodný měsíc k návštěvě různých památek, muzeí, galerií a podobných objektů, už jen z toho důvodu, že každoročně jeho počátkem probíhají Dny evropského dědictví (European Heritage Days).

Nám to tady ve Výběžku ani moc nepřijde, ale tou dobou se otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letošní ročník měl motto Památky znovuzrozené. Budu se opakovat – náš region zachraňuje jen Loreta, jinak je třeba poohlédnout se jinde. A že toho zase letos bylo – já stihl nějaká muzea zdarma, ale hlavně jsem si udělal výlet do Zákup, kde na zdejším zámku organizovali o víkendu 5. a 6. září 2015 mimořádnou prohlídku zámeckých sklepů (od 9 do 16 hodin, jednotné vstupné 30 Kč).

V minulém roce se prý pochodovalo po půdách, letos jsme se spustili pod zem. I když vlastně relativně – zatímco ze zámeckého nádvoří jsme klesali o 2 patra dolů, z vnějšího pohledu jsme se dostali „pouze“ na úroveň silnice ze strany od zámeckého parkoviště.

Sklepení jsou zřejmě to nejstarší, co je na zámku k vidění (tedy pokud máte tu výjimečnou šanci). Jsou tu zachovány původní sály i ostění dveří. Dnes jsou tu většinou regály nacpané až k prasknutí. Valnou většinu uskladněného představují stovky, možná spíš tisíce dřevěných tiskařských forem, jejichž pár exemplářů v Centru textilního tisku v České Lípě opatrují jako oko v hlavě. Prý se většinou podařilo dohledat, odkud vlastně jsou a budou se vracet, aby se mohlo začít pracovat na využití ohromných prostor. Nebude tu ovšem zámecká restaurace jako kdysi, to by zřejmě přes hygienu dnes už neprošlo. V plánu je koncertní sál a galerie, snad, někdy.

A závěrečný bonbónek na konci cesty – depozit rozebraných kachlových kamen, zřejmě ze všech možných koutů republiky. A mezi nimi i prokazatelně renesanční kousky.

Snad jim to tu klapne a jednou se tyto prostory stanou běžnou nabídkou prohlídkových tras…

 

 

Tagy