weby pro nejsevernější čechy

Botanická zahrada Teplice

Článek je součástí seriálu Botanické zahrady

Na jihu města Teplice ve čtvrti Šanov v těsném sousedství Písečného vrchu a Janáčkových sadů leží na konci ulice Josefa Suka Botanická zahrada Teplice, příspěvková organizace Statutárního města. Je to jediná botanická zahrada v Ústeckém kraji a byla založena 1. 1. 2002. Její plocha však byla pro zahradnické účely využívána již přibližně sto let.

S užitím letáčků, internetu a vlastních zážitků tu máme další tip na případný výlet po našem okolí:

Z celkové rozlohy asi dvou hektarů je zhruba polovina věnována venkovní expozici, výstavní skleníky zaujímají plochu 2400 m². Zásobní skleníky jsou pak veřejnosti nepřístupné. Zastřešený areál je jedním celkem, vnitřně je však rozdělený do tří klimaticky různých částí – xerický, tropický a subtropický skleník.

Xerický skleník představuje floru suchých oblastí – polopouští Střední a Jižní Ameriky, Jižní Afriky, Madagaskaru a Arábie. Zajímavostí jsou ukázky květeny Galapág a jemenského ostrova Sokotra.

Největší je skleník tropický (přes 1000 m², výška cca 16 metrů). Návštěvník tu najde klenutou lávku, vodopád, bazén, vitríny a akvária. K vidění jsou tu rostliny tropické Ameriky, Asie, Austrálie, Afriky a severního Madagaskaru. Zajímavostí je tzv. křížovkářský záhon, na kterém najdete rostliny, jejichž názvy znáte z tajenek.

Subtropický skleník představuje flóru And od Mexika až po Patagonii, Himálaj, jižní Austrálii a Nový Zéland, a také východ jižní Afriky, který je vlhký i v zimních měsících. Návštěvník tu uvidí také kopii krajiny z doby před 20 miliony let, kdy na Teplicku vznikaly hnědouhelné sloje. Expozici doplňuje vitrína s masožravými rostlinami.

Venkovní expozice zabírá zhruba hektarovou plochu a po obvodu je vroubená dřevinami. Centrální trávník s rozsáhlou skalkou kříží řada kamenných pěšin, vroubených záhony s trvalkami a každoročně se měnícím sortimentem letniček. Odpočinout si je možno na volně umístěných lavičkách, nebo pod pergolou. U pokladny je umístěna cukrárna, nabízející poměrně široký sortiment laskomin.

Zahrada je otevřena celoročně a každodenně, vyjma pondělí, kdy je sanitární den. V zimě je otevřeno od 9:00 do 17:00, od počátku května do konce září se návštěvní doba prodlužuje do 18:00 hodin. Fotit se v zahradě může zdarma, ovšem pouze bez stativu. Pokud jste motoristé, určitě poslechněte varování infoletáku a zaparkujte někde mimo, přímo u Botanické zahrady je to víc než komplikované a míst pro auta (natož autobus!) je tu hodně málo. Pokud vás nebolí nohy, dá se sem dojít v pohodě i z centra města, nebo můžete použít místní MHD.

Jak napsala kolegyně na webu krásnolipského KČT „rozlohou je botanická tak akorát, protože zaujme a nenudí…“ K vidění je tu nejspíš v každém ročním období něco – samozřejmě nejlepší je pestrobarevná paleta květů, ale spousta rostlin je zajímavá svými plody, vzhledem či listy i mimo letní kvetení. Za sebe jen můžu podtkonout, že informační cedulky u rostlin mají pro mne momentálně přesně nevhodnou velikost – na dálku je nepřečtu a ohýbat se k nim není nejpohodlnější, navíc občas problematické, když se snažíte dodržet pokyny a zůstat jen na cestičkách…

A protože na rozdíl od štoly venkovní obrázky zvládne lecjaký aparát, je fotodokumentace na webu KČT Krásná Lípa mnohem obsáhlejší:

Václav Hieke ->, Jaromír Petružálek ->, Jitka Štraubová ->

Series NavigationBotanická zahrada Olomouc >>
Tagy