weby pro nejsevernější čechy

17. Internationale Oberlausitzer Leinentage 2012 (Barockschloss Rammenau)

Jak se dalo z předchozí zprávy o výběžanských akcích poznat, nacházel jsem se v sobotu 25. srpna 2012 trochu jinde. Už podruhé jsem měl možnost courat na barokním zámku Rammenau (další informace o zámku tady), kde se na konci prázdnin konají Hornolužické dny lnu. Velkolepě pojatá dvoudenní akce jsou vlastně obyčejně neobyčejné trhy, zaměřené na řemesla (dejme tomu s převahou textilu), doplněné pestrým kulturním programem od německého šramlu s českými dechovkami přes kostýmně historické scénky po módní přehlídku. Areál je našvihnutý nejen venkovními stánky, řada prodejců je také v hospodářských křídlech (místy dokonce v patrech). Slunečná část je před zámkem, právě mezi hospodářskými budovami, další polovina se „ukrývá“ kolem zámku a v parku, který je za ním (tam bylo díky zastínění stromy místy poměrně blátivo). Volně otevřený je celý interiér zámku. A to až po půdu, kde jsou funkční tkalcovské stroje a řada historických exponátů.

Pivo teklo proudem, wursty byly konzumovány po tunách, ale ke koupi byly třeba i tvarohové buchty, česnekové koláče, zmrzlina, nejrůznější sýry a salámy, cosi jako trdelník, křížaly a lavice kolem prodejců s jídlem byly neustále obsazené. A sortiment nepotravinářský snad trochu přiblíží fotky.

O takových trzích si u nás můžeme nechat jen zdát. Alespoň že jsme tu měli nějaké zastoupení – houslista, vítající průvod Augusta II. Silného byl z Prahy, v parku prodával své výrobky šperkař z Jablonce a největší překvapení byla společnost ze Starého Města u Moravské Třebové. Mají to sem „jen“ 300 kilometrů, jezdí prý už pátým rokem a i když to není žádná sláva, na zpáteční cestu jim to prý vydělá…

Tagy