weby pro nejsevernější čechy

Křížová cesta Horní Maxov (Slovanka)

Článek je součástí seriálu Křížové cesty

V roce 2013 rekonstruovaná křížová cesta vede z Horního Maxova na Jablonecku k Seibtově studánce u rozhledny Slovanka.

Stává se mi to poslední dobou nějak často, že se snažím pečlivě předem naplánovat, co uvidím a kam zavítám, a místo toho se nakonec odkláním od stanovené trasy či na místě objevím něco, co jsem absolutně nečekal. Do itineráře cest kolem jizerskohorských rozhleden jsem sice jednu křížovou cestu zahrnul, ale k té jsem se nakonec nedostal a místo ní na mne pod rozhlednou Slovanka čekala úplně jiná.

Hloupé je to, že pokud příchozí využije značení od Hrabětic, dostane se rovnou k jejímu takřka konci a k jejímu začátku se musí propracovat klesáním směrem k Hornímu Maxovu, aby pak zase vysupěl nahoru a prošel se až na její konec, k zázračné studánce. Na zvědavce tu čeká poněkud netypických 15 zastavení, navíc ta poslední nevedou do kopce, ale klesají ke zmíněnému prameni. V něm se místo čekatelů na uzdravení prohánějí už jen žáby a podle evidence studánek prý i čolci.

Vše podstatné o historii křížové cesty a léčebných účinků studánky i jejich současnosti je možno nastudovat z fotografií pečlivě připravených infocedulí, a komu by to bylo málo, má možnost počíst si tady nebo tady. Pokud se půjdete rozhlížet z výšky, nezapomeňte se podívat i dole.

Series Navigation<< Křížová cesta Kamenický ŠenovSeibtova studánka u křížové cesty Horní Maxov >>
Tagy