weby pro nejsevernější čechy

Svatební místa ve Šluknovském výběžku neboli Kde se vzít?

S novým rokem se začínají plnit kalendáře na matrikách v celé republice. Kdo chce uzavřít manželství v tomto roce, zejména v letních měsících, má nejvyšší čas zamluvit si na matrice datum. To výběžku.eu potvrdila i Jana Galbavá z městského úřadu ve Šluknově.

Včas je potřeba zarezervovat také atraktivní místa, pokud se chcete brát mimo obřadní místnosti.

Obvolali jsme všechny matriky ve Šluknovském výběžku, abychom zjistili ty nejčastější a nejžádanější místa sňatku.

„U nás je to samozřejmě zámek, také vila Art, Starý mlýn nebo restaurace U Karlů v Rožanech. Už teď máme nabraných 15 svateb, loni jich bylo nakonec celkem 53,“ řekla Jana Galbavá ze Šluknova. Z Varnsdorfu jezdí oddávající nejdál.

„Mimo katastr obce vyjíždíme nejčastěji do Chřibské restaurace Na Stodolci, také do restaurací v Rybništi. V Jiřetíně pod Jedlovou je to Křížová hora, Tolštejn, rozhledna Jedlová,“ uvedla Iva Rosůlková. Přímo ve Varnsdorfu se lidé nejčastěji berou na Hrádku, pak na různých soukromých pozemcích a v restauracích. „Třeba školící středisko u kostela Bez věže je oblíbené – na Kostelní a Karlově ulici, ve staré budově i v nové části. Mají novou krásnou zahradu,“ pokračovala varnsdorfská matrikářka.

V Rumburku je výčet oblíbených obřadních míst prostý. „Nejčastěji oddáváme v obřadní místnosti. V poslední době se rozmáhají svatby na Dýmníku. Také se lidé berou v Městské knihovně, kde mají Rajskou zahradu, ale třeba loni tam žádná svatba nebyla. Svatby jsou i doma na zahradě, jinak už žádné takové místo nemáme,“ uvedla Jitka Růžičková z rumburské matriky.

Velký Šenov má naopak velmi široký záběr. „Loni jsme oddávali všude možně. Lomy, louky, kaple Nejsvětější trojice v Mikulášovicích, v zámecké zahradě v Lipové. Moc hezké jsou svatby v Centru setkávání v Dolní Poustevně a oddávali jsme i na koupališti v Mikulášovicích,“ prozradila Světla Pánková z matriky ve Velkém Šenově.

PS: oddávat může každý starosta, ale ne každá radnice má svoji matrikářku, takže tuhle službu zajišťuje matrika pověřené obce výkonem státní správy.

Autorka píše web ENE LA VIE

Tagy