weby pro nejsevernější čechy

Festival Pro zdraví přichází s velmi zajímavými aktuálními tématy

Festival Pro zdraví se uskuteční 11. 4. 2015 v DK Střelnice Rumburk. Při pohledu na program připravovaného festivalu Pro zdraví mě stále napadala spousta otázek. Jako moderátor a spoluorganizátor akce jsem si stále říkal, jak nejlépe přiblížit myšlenku i náplň celé akce budoucím možným divákům. Nakonec jsem se rozhodl, že uskutečním krátký rozhovor přímo s hlavní organizátorkou festivalu Bárou Součkovou.

Kde se vlastně vzala myšlenka festivalu?

Kořeny jsou někde hluboko na střední škole, kdy jsme na zdrávce probírali různé nemoci a u většiny z nich příčinou anebo alespoň rizikovým faktorem byl nedostatek pohybu, nerovnováha ve stravování, nadváha, stres…Druhým mezníkem byla pak univerzita, kterou jsem zakončovala diplomovou prací na téma změny životního stylu u lidí s obezitou a cukrovkou. Poslední kapkou bylo narození mých dvou synů, kde jsem jako každá jiná zodpovědná maminka přemýšlela, co budou jíst, až skončí s kojením, a jak se budou stravovat ve školním prostředí. A právě u stravování ve školním systému jsem narazila na tradici, která se k mému překvapení stále neohlíží na dnešní požadavky a nerespektuje současné problémy, jako obecný nedostatek pohybu, převažující sedavá činnost, nevyvážený jídelníček a celkově větší stres. Navíc ČR patří mezi země s nejvyšším výskytem obezity v Evropě.

Nechtěla jsem jen sedět a stěžovat si na současný stav, a tak vznikl nápad festivalu Pro zdraví. Rozhodla jsem se oslovit lidi, kteří mají nadhled ve svém oboru, různé přednášející, kteří by se vzájemně doplňovali v tématu zdraví.

Přednášející, kteří budou vystupovat na festivalu v mnohých případech přesahují svoji odborností republikovou úroveň. Kde jsi narazila třeba na takovou lékařskou kapacitu jako je Prof. Karel Martiník?

To nebylo zas tak těžké. Pan profesor byl mým vedoucím diplomové práce na univerzitě. Stačilo ho oslovit a on byl velice potěšen mou myšlenkou a okamžitě ji chtěl podpořit.

A co paní Margit Slimáková?

S Margit spolupracuji v rámci iniciativy Skutečně zdravá škola, kde působím jako koordinátorka pro Ústecký kraj. Jde o zajímavý projekt, který bude Margit ve svém vystoupení také přibližovat.

Na jaká další témata a jména bys návštěvníky ráda přilákala?

Všechny informace jsou k nalezení v plakátech, případně také na Facebooku. Návštěvníky čekají samá zajímavá témata v podání osvícených odborníků. Kromě dvou výše zmíněných přijedou přednášet také Kateřina Halamová, která se zabývá výživovými směry, nebo Milena Bučková, odbornice na civilizační choroby a psychosomatiku. Rozhodně zajímavým hostem bude pan Aleš Tvrzník, jehož oborem je kondice a zdraví. Spolupracuje s vrcholovými sportovci a získané poznatky přenáší do oblasti rekreačního sportu. Vzácnou návštěvou bude paní Eva Francová, známá jako kuchařka ze Svatojánu. V jejím případě se návštěvníci mohou těšit na rozhovor a besedu.

A kde je možné zakoupit vstupenky?

Vstupenky můžete koupit v předprodeji na stránkách www.vstupenkyrumburk.cz. A neváhejte, protože vstupenky se pomalu vyprodávají.

Roman Winter

Tagy