weby pro nejsevernější čechy

„TI MĚ TAK NAPUMPOVALI, ŽE SE ODSUD NEHNEM!“ [obnovená premiera v Činoheráku]

Včera večer se v Ústí nad Labem uskutečnila obnovená premiéra klasického dramatu o komunální politice podle Henrika Ibsena Nepřítel lidu. Původní představení zlikvidovaného Činoherního divadla znovu uvedl divadelní spolek Činoherák Ústí. Přímý pokračovatel slavné tradice ústeckého divadelnictví bude až do 9. května 2014 fungovat na Lodi tajemství bratří Formanů, která kotví ve vaňovském přístavu. V hlavní roli Tomáše Stockmanna exceloval bývalý ředitel „činoheráku“ Jaroslav Achab Haidler. A o čem hra v hrubých rysech pojednává? „Místní lékař Tomáš Stockman zjistí, že prosperující lázeňské město čelí skryté hrozbě ekologické katastrofy. Prosté odhalení se stane předmětem mocenské hry místních politiků a médií…“
Je třeba zdůraznit, že ve hře Nepřítel lidu nejde o průhledou satiru na představitele města Ústí nad Labem. Politický alibismus, lži a manipulace versus zásadové postoje či obrana morálních hodnot jsou tématy univerzálními. Už v době ústecké premiéry (říjen 2011) panovala mezi diváky „spiklenecká“ atmosféra. Ekologická katastrofa v lázeňském městě mnohým připomínala překotné budování turistické destinace v okolí jezera Milada, jehož břehy mimochodem tvoří někdejší skládka. Likvidace starého „činoheráku“ pak do Ibsenova dramatu fakticky zatáhla i samotné herce a další osoby s divadlem spjaté.
Pikantní je, že právě dnes probíhá další jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem. Jedna ze zastupitelek v tuto chvíli vysvětluje, že je trestní stíhání primátora města za „prkotinu“ je hloupé a neodpovědné, když přitom na druhé straně jinde stejný pan primátor ušetřil zadluženému městu mnoho milionů:
Skoro to vypadá, jako by se v budově ústeckého magistrátu odehrávalo volné pokračování klasického dramatu. Obecně platný a inspirativní zůstává postoj Ibsenova lékaře Stockmana, který (ústy herce J. A. Haidlera) v závěru hry říká: „Svobodné myšlení není výsadou elit, ale jejím důležitým znakem.“ Diktát průměru totiž většinou lidstvu nic dobrého nepřinesl.
Mnoho Ústečáků si letos na jaře říkalo, že by pro lidi z okruhu starého „činoheráku“ bylo výhodnější z Ústí nad Labem odejít. Kupříkladu do Teplic, Litoměřic nebo Děčína. Jednoznačně někam, kde by se zbavili zbytečného stresu pramenícího z nesmyslných útoků rady města a jeho orgánů. Před podobným dilematem stál i Ibsenův Stockman. Odejít či neodejít z města, které má rád a jehož osud mu leží na srdci? Jeho volba však byla jasná: „Ti mě tak napumpovali, že se odsud nehnem!“

Nepřítel lidu. Drama o komunální politice podle Henrika Ibsena Premiéra v říjnu 2011, derniéra v prosinci 2013. Obnovená premiéra 1. června 2014. Překlad: František Fröhlich Dramaturgie: Vojtěch Bárta Režie: Filip Nuckolls V hlavní roli: Jaroslav Achab Heidler Dále hrají: Anna Fišerová, Anita Krausová, Matúš Bukovčan, Jan Jankovský, František Marek, Jiří Maryško, Petr Panzerberger a Jan Plouhar.