weby pro nejsevernější čechy

Sekáči

Je červnové dopoledne. Slunce se rozpaluje, obloha je azurově modrá a vysoká tráva na louce čeká na své pokoření. Vánek si naposledy pohrává s vrcholky lipnic, kopretin a pryskyřníků. Chlapi se svými nástroji se blíží k louce…

Opřou si své kosy ve stínu o strom a na druhou stranu louky si pod ochranu keřů uschovají cílové lahve piva. Pak se svléknou do lehkých košil a plátěných kalhot, vlhkými brousky přelíznou ostří svých kos a dají se do práce.

Položí své tříkilové motorové kosy vedle louky, z kanystrů a lahví naplní nádrže, zkontrolují, zda jsou sekací struny v hlavicích, cvičně nastartují motory. Pak se celí zabalí do ochranných oděvů s reflexními prvky, nasadí si kryt na obličej a sluchátka proti hluku, na popruh zavěsí motorovou kosu a dají se do práce.

Ššššvuussst, ššššvuussst, sekáči pravidelným rytmem, který svádí k písni, postupují loukou. Z trávy vylétá poplašený hmyz, na který číhá ptactvo na nedalekých stromech a keřích.

Ěééééééééééé, ééééééééé, enenen, enenen, éééééééé, ééééééééé, ééééééé, enenen, enenen…..

Chlapi se občas zastaví, aby si hrstí trávy očistili kosu a brouskem zase přejeli její ostří.

Chlapi, kterým dojde benzín, musí na kraj louky pro další. Někteří občas musí vymotat dlouhou trávu, která se zachytila na hlavici rotoru a zastavuje sekačku.

Slunce pálí, ale do lehkých košil chlapů se přece jen opírá lehký vánek a chladí. Zpocené ruce a krk, jen stačí někdy otřít rukávem.

Slunce pálí a v předpisových ochranných oblecích je peklo. Pot stéká i do sluchátek, do černého síťovaného krytu očí se opírají dopolední paprsky a ztěžují vidění. Co chvíli si musí chlapi oddechnout, aby si ulevili od vedra a také od stálých vibrací kosy v rukách.

Asi za hodinu je louka posečená. Po sekáčích na ní zůstaly úhledné řádky ležící trávy, které přijdou ženy s hráběmi obracet. Trochu zpocení muži pijí ve stínu keřů své zasloužené pivo.

Asi za hodinu je louka posečená. Po sekáčích na ní zůstala změť rozdrcených listů a stvolů trav, smísených s hlínou. Zplavení muži pijí vodu a vlečou své tříkilové kosy k místu, kde zanechali benzín. Cestou plivou kousky trav, které se stejně dostali pod kryt obličeje. Jejich oblek je pokrytý travní drtí.

Blíží se červnové poledne.