weby pro nejsevernější čechy

Bod Varů

Je mi to jasné,podle hesla: „Vy pracujete, my vyděláváme“ to máme ve Výběžku podobné: „Šéf si fotí ve Varech, ty koukej psát vDoubici.“Píši to tu se skřípěním zubů, protože mu to závidím. Ani tak ne tolik ty bary, jako skutečnost, že pobývá vmalebném ruském městečku společně scelebritami, politikáři, zákulisními čachráři, poctivými miliardáři, zlatokopkami a sasi miliónem oddaných filmových fanoušků – a tudíž, jak se tak hezky česky říká, „má prst na tepu doby“. To my tady, ve Vidlákově, jen bojujeme stím, abychom dostali alespoň někdy krev pod bod varu.

Nejen kvůli těm hicům, ale i tak nějak globálně, se to mrví. Pánové a dámy, co mají také prst na tepu doby, ale hlavně na kohoutcích spenězi, usoudili, že malé obce (jako je třeba Doubice), zároveň však svelkýmkatastrálním územím (třetí největší rozloha na Děčínsku) přijdou nově o jakýsi„katastrální“bonus, který platil pár let. Stát na tom nevydělá, ale obec přijde o víc než třetinu rozpočtu, což je (slušně řečeno) pr.ser. Protože ďábel seskrývá vdetailu, jde o to, že podobně bude okrouhnuto asi „jen“ 350 malých obcí plus čtyři největší města. Všech ostatních zhruba 6.000 měst a obcí si pomůže, takže pyskování těch 350ti nebožáků nebude mít nejspíš valný úspěch. Jen pro ilustraci – Praze například by se měl snížit státní příspěvek na občana zcca 29.900 na cca 29.300, čili asi o pěti, šestikilo… Náš vesnický občan přijde týmž krouhnutím o 5.000,- Kč. To už je na var, ne?

Takže tímto vzkazuji šéfovi: Jsi vBodě Varů, kde se zrovna teď všechno peče, každý skaždým vaří a někdo i smaží. Kopni tam laskavě někoho pod koleno se vzkazem zjedné malé vsi ve Výběžku. Zní takto: Život není jen Praha a Vary. Jsou i Bory!