weby pro nejsevernější čechy

Maškarní bál Tolštejnského panství + Zlatá múza severu 2013

Letošní ročník plesání se uskutečnil ve Chřibské v sobotu 15. března 2014 a jeho součástí bylo i vyhlášení výherce Zlaté múza severu za uplynulý rok. Pokud jsem dobře poslouchal, bál byl devátý a múza se vyhlašoval poosmé. Minulý rok ve Varnsdorfu, letos na sále Radnice ve Chřibské. Pro připomenutí – ples organizovaly MAS Šluknovsko a Město Chřibská, na ceny za pozoruhodné počiny ve prospěch kultury v regionu Šluknovska byly nominace navrženy takto:

– Pivovar Kocour Varnsdorf – za atraktivní doprovodnou kulturní činnost

– Loreta Rumburk – za stálé zvyšování úrovně kulturní nabídky regionu

– Infoweb Výběžek.eu – za popularizaci kulturních aktivit regionu

– předvánoční akce Jiřetínský advent – za pestrou nabídku programu lidových tradic

– Lipovský dřevák – za originální rozšíření kulturní nabídky Šluknovska

Jen několik okamžiků před konáním plesu jsem se dozvěděl, že několik lidí schytalo tvrdé kapky místo mě za jednu zveřejněnou větu, která navíc nebyla moje (což je v textu jasně uvedeno). Takže abych to trochu vyrovnal a polepil si to zcela jasně jen a jen na svoje triko, pár slov.

Cituji: „Oblastní akademie pracovníků v kultuře na Šluknovsku vyhlásí a předá prestižní regionální ocenění Zlatá múza severu.“ Hoplááá. Zkuste si něco o této prestižní ceně najít. Nepodařilo se mi najít nikde souhrnný seznam nominovaných a vítězů za jednotlivé ročníky (jednotliví výherci se občas chlubí na vlastních stránkách), nepodařilo se mi najít žádná pravidla, nepodařilo se mi najít, kdo je skryt v Oblastní akademii. Prestižní? Hmmmmm. Minulý rok jsem identifikoval s obtížemi čtyři starosty, letos jsem tu viděl dva (pořádající a uvádějící). Za jednoho nominanta se nedostavil nikdo, takže proběhl improvizovaný záskok. Ostatní nominanti se dostavili na začátek (20:00), aby poseděli do 22:00, kdy došlo k vyhlášení. Jak to okomentoval pan ředitel – „Budeme tady dvě hodiny čumět, pak poblahopřejem Kláře a můžeme domů“. No, proběhlo to tak nějak. Dvojice muzikantů, včeličkový Lužičan, tanečky, kovbojské fanfáry na lesní rohy. Největší potlesk při vyvolávání sklidil majitel pivovaru Kocour Josef Šusta, vyhrála (podle mého zaslouženě) Loreta (= Klára Mágrová). Takže největším překvapením asi pro nemnohé dorazivší přespolní byl samotný sál restaurace Radnice, o němž mnozí dosud neměli tušení…