weby pro nejsevernější čechy

Setkání pracovní skupiny „Muzea“ v rámci přeshraniční spolupráce

V pátek 27. března 2015 jsem měl možnost se ve Varnsdorfu účastnit akce, která na mne bohužel působila více než depresivně. Před bývalou budovou Muzea, ve které nynější pobočka dnešního Oblastního muzea Děčín sídlila od roku 1939 (empírová manufakturní vila čp. 415 v Poštovní ulici, postavená v roce 1834 továrníkem Johannem Lindnerem), se v odpoledních hodinách sešla pracovní skupina „Muzea“. Jedná se o pracovníky a přátele muzeí Šluknovského výběžku a partnerských organizací v sousedním Sasku v rámci přeshraniční spolupráce v regionu „krajina podstávkových domů“. Výjimečná příležitost, protože proběhla komentovaná prohlídka objektu, opuštěného od roku 2009 z havarijních důvodů. Více než smutně působící pozůstatky bohaté činnosti a vskutku katastrofální stav budovy nedávají žádnou naději. Léta zanedbávání a neřešení stavu vyšroubovala potřebné částky do výšin, o nichž nikdo odpovědný nechce ani slyšet. Myslím, že až se tady sejdeme příště, bude to nejspíš za nějakých takových okolností ->,->, ->.

Vtírá se mi na mysl řada citátů. Kdo nezná minulost, nikdy nezvládne budoucnost. Kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít. Minulost je důležitější než budoucnost. Ten kdo nedokáže mít přehled o své minulosti v rozmezí alespoň tří tisíc let, žije jenom ze dne na den. Marnost nad marnost, priority jsou zcela jiné.

Podtržení získaného obrazu následovalo u budovy, v níž má sídlo Muzeum v současnosti – bývalé jesle, poté dětské a hudební oddělení knihovny. Tady jsme museli zůstat venku, protože uvnitř není jediný prostor, kam by se vešlo víc lidí najednou.

Do třetice pak venkovní prohlídka dalšího „památníku“ města – červeného kostela. Kéž by se i tahle stavba někdy stala něčím jiným, než předmětem politického boje.

Závěr setkání patřil diskuzi ve spolkové místnosti v budově Městského centra kultury a vzdělávání (62 milionů z rozpočtu města!). A v ní se potvrdilo, že je to snad všude stejné. Jiříkov zůstal po loňském okrouhání dotací bez Infocentra a tak nemá kam svoje připravené materiály dát a musí je rozvážet po okolí, muzeum ve Waltersdorfu to má po sloučení obce s Groβschönau trochu nahnuté, protože tam mají svých muzeí dost… Přesto se najdou tací, co se vzdát nechtějí a plánují a organizují. Takže nějaké akce ještě budou…

Zpráva a fotky také na webu Jiříkovských zde ->.