weby pro nejsevernější čechy

Marek Winter povídal o své kolmocestě z Rumburka do Bosny v čajovně Na Kopečku

Věcně: Ve středu [22/10] od 19.00 hodin proběhla velice zajímavá přednáška o cestě na kole z Rumburka do Bosny v čajovně Na Kopečku, kterou připravil Marek Winter (na úvodce stojíc napravo, ten nalevo je jeho bratr Roman). Přišlo o trochu více lidí, že ani všechny tunajší židle i z čajovny donesené nestačily a ještě se postávalo u dveří. Marek to měl fakt dobře připravené (jako tradičně) a potěšil nás velice živou přednáškou, která posluchače nadmíru zajímala. Mne doslova překvapil tím, že mi vyfotil moje město Dušanovo. Jen si říkám, že ten Marek má potenciál učitele, že on by ho měl dělat … ;o)

Z webu čajovny o této přednášce: Cestovatel Marek Winter se vydal v létě na třetí úspěšnou velkou sólo cestu do Banja Luky a Chorvatska. Předcházely cesty z Rumburka na slovenský Spišský hrad pěšky a z Rumburka do španělského Santiaga de Compostela na kole. Obě v roce 2007. Vyprávění s fotkami z letošní cesty. Vyrazil sám směrem Balkán, kde nikdy předtím nebyl. Bez stanu a s velkým odhodláním se za pár týdnů vykoupat v moři. Čekala ho dobrodružná cesta přes vysoké horské průsmyky i podél velkých řek. Za kamarádem ze studií na rumburské Polygrafce dorazil do Banja Luky včas a strávili spolu skvělé chvíle. Mimojiné se rozhodl navštívit naše krajany v Chorvatsku a Bosně. Setkání s nimi bylo úžasné. Není totiž pouze známý Banát v Rumunsku, ale i spousta dalších míst kde se Češi usídlili a udržují si kulturní tradice a jazyk. Navštívil také chorvatské město Daruvar, kde je největší česká menšina na světě.

Pozvánka na příští středu 29.10.2014 od 19.00 hodin.

Z cyklu – Jak já to vidím

Jde o besedu s ředitelem Městského divadla ve Varnsdorfu Martinem Musílkem o regionální kultuře, o jejím vývoji, směřování, chodu divadla a mnohém dalším. Budeme mluvit nejen o tom co mu přináší práce v této branži, ale také o jeho vizi do budoucna. Za pár let se mu podařilo v branži velmi dobře zorientovat a dobře se mu daří. Je mimojiné spolupořadatel Mandava Jazz Festivalu a koncertu brazilského muzikanta Adriana Trindadeho na Kopečku.