weby pro nejsevernější čechy

Na světě je kniha Tulákům Jetřichovicka

V Centru Pivovar Děčín proběhla v pátek 22. 8. 2014 slavnostní autogramiáda nové knihy děčínské rodačky a historičky Natalie Belisové. Na vydání publikace „Tulákům Jetřichovicka“ se čekalo pět let. V prostoru Galerie se prvního představení knihy zúčastnily zhruba dvě stovky příznivců regionální historie a krajiny Českého Švýcarska. Nejen místních, do Děčína doputovali také lidé ze Šluknovska a Českolipska. Zájem o knihu byl tak velký, že po prvních připravených knihách se jen zaprášilo, organizátoři museli urychleně doplnit zásoby a dovézt další várku z dvoutisícového nákladu. Autorka osobně představila jednotlivé kapitoly publikace a poté už trpělivě čelila dlouhé řadě všech, kdo si přišli pro podpis a věnování.

Původně zamýšlená „drobná brožurka“ narostla od roku 2009 do letošního roku do úctyhodných rozměrů. V posteli se s ní bude usínat jen těžko. Váží 2,7 kg a na 672 stranách se v ní osmkrát putuje Jetřichovicemi a okolními obcemi. Přibližuje se v ní jetřichovická farnost, sakrální památky, zaniklá osada Zadní Jetřichovice, památky spojené s tragickými úmrtími, lesní řemesla i řemeslníci a cesty prvních tuláků (turistů). Podrobný text doplňuje množství dobových zobrazení a řada aktuálních snímků krajiny v okolí Jetřichovic od Václava Sojky.

Součástí autogramiády bylo poděkování všem, kteří se na vzniku knihy podíleli. Když se stále odsouvalo vydání knihy u významného pražského nakladatele, sehnaly se peníze díky nasazení několika nadšenců přímo v regionu principem sami sobě. Do úspěšného konce byl díky Občanskému sdružení pro záchranu a konzervaci Dolského mlýna (www.dolsky-mlyn.cz) doveden náročný projekt, který potřebné finance získal z dotací, od dárců a předplatitelů knihy. Přípravu vydání knihy podrobně sledovala stránka http://tulakumjetrichovicka.cz/. Do celkového rozpočtu 650 540 Kč významně přispěla i samotná autorka Natalie Belisová. Ve prospěch vydání knihy se vzdala odměny, kterou jí přineslo letošní udělení Ceny hejtmana Ústeckého kraje. Výtěžek z prodeje knihy se využije na konzervaci budov Dolského mlýna.

Závěrem pro ty, kdo se ptají, kde pořídí nezbytnou součást domácí knihovničky a kvalitní vánoční dárek? Kromě knihkupectví v Děčíně se bude kniha prodávat za 750 Kč v Městském informačním centru na zámku ve Šluknově. Vyjednává se také o prodeji knihy v dalších informačních středicích Šluknovska.

O setkání s Natalií Belisovou nebudeme ochuzeni ani ve Šluknovském výběžku. Na podzim letošního roku ho plánuje Spolek přátel Rumburku. Beseda přiblíží aktuální knižní novinku a povídat se bude i o nově zpracovávané publikaci. Ta se tentokrát bude týkat přímo historie Šluknovska. O čem bude? Přijďte na besedu do Rumburku a uslyšíte…..

Klára Mágrová