weby pro nejsevernější čechy

Tolštejnské krasodění 2013

S panem ředitelem jsme se usnesli, že naše aktuální zpravodajství by mělo být aktuální jen přiměřeně, protože o probíhajících akcích nemáte v jejich průběhu u nás číst, ale být na nich. Takže z nabité soboty, v níž jsme se různě míjeli a potkávali, budou referáty přicházet postupně. Jako první na skok do Jiřetína pod Jedlovou, kde 17. srpna 2013 vrcholilo Tolštejnské krasodění. Pokud si to z loňska nepamatujete, primárně jde o týdenní kurs všelikerých a různorodých dovedností (paličkování, patchwork, drátování, pletení z pedigu, zpracování skla nad kahanem), který, aby z toho lidi taky něco měli, své výsledky prezentuje na farmářských a řemeslných trzích, konaných s pomocí obce a MAS Šluknovsko v Jiřetíně pod Jedlovou na náměstí. K tomu přihoďte spoustu nejrůznějších stánků, dílničky pro děti, jízdu na koních, hospodářská zvířata, Jiřetínské rekordy, módní přehlídku a možná budete mít představu, jak to tady už třetí rok po sobě vypadá.

Co je třeba podotknout hned zkraje – i když akcí bylo ten den po Výběžku opravdu hodně, lidi byli všude. A v hojném počtu. Tržby jsem nikomu nelustroval, ale snad se nakupovalo dostatečně. Opticky v porovnání s loňským rokem proběhla částečná obměna stánkařů, ba i prostředí (izolace kolem kostela, nová dlažba, terénní úpravy kolem vodní nádrže), letošní rekordy taky trochu jinak než loni – společně pracující paličkářky (a paličkáři) ve vlastnoručních krajkových kloboucích + přišívání knoflíků (těch nakonec bylo přes 880 přišito více než dvoustovkou pilných lidiček).

A v pozdním odpoledni po trzích zakončení ve sportovním areálu tradiční autorskou módní a prodejní přehlídkou Dany Maškové, kde se v modelky proměňují účastnice kurzů. Tak se podívejte: