weby pro nejsevernější čechy

Vlastimil Zwiefelhofer, legenda českého krosu, která neměla ráda saunu ani pomeranče

Čas do vypuknutí Mistrovství České republiky v krosu, které se koná na Dymníku u Rumburku, se povážlivě krátí. O tom, jak a kdy bude MČR v krosu probíhat, jsme psali zde. Když se řekne „kros“, v nesportovních kruzích to povětšinou zašumí nezájmem a vůbec neznalostí. Víte třeba, kdo to byl Vlasta Zwiefelhofer? Český vytrvalostní běžec Vlastimil Zwiefelhofer byl známý tím, že ho běh na zpevněných površích nebavil. On rád lesy, louky a kopce. A právě proto vynikal především v krosu.
Zwiefelhofer závodil na dlouhých tratích a ve své době sbíral výhru za výhrou. Tento sportovec, který se narodil v roce 1952 u Klatov, se může pyšnit například tím, že devětkrát vyhrál Velkou kunratickou, přespolní závod v Kunratickém lese u Prahy. Jeho traťový rekord do dnešního dne nikdo nepřekonal. Jenže to sportovci jeho formátu nestačilo. Čtyřikrát vyhrál silniční závod Běchovice-Praha, sedmkrát se pak stal mistrem Československa v krosu.
Za hranicemi se Zwiefelhofer zúčastnil Mistrovství světa v přespolním běhu v Limericku roku 1979, tam se umístil na šestém místě. O rok později se dostal na letní olympijské hry v Moskvě, kde se zúčastnil maratonu, který bohužel nedokončil. Sám o sobě říkal, že maraton nikdy nebyl jeho.
Vlastmil Zwiefelhofer, to byla osobnost, která zanechala v naší atletické historii stopu. V dobových rozhovorech se nechal slyšet, že nemá rád vymoženosti typu sauna nebo vitamíny z pomerančů. On raději jablíčko z vlastní zahrádky. Žádná chemie, jen čistá příroda. Občas zanedbával regeneraci a huntoval si tělo, běžec to byl ale skvostný.
Nejen běh udělal z Zwiefelhofera uznávaný pojem. Byl, a je to chytrý člověk, velká osobnost. To dokazuje Diplom Fair-Play UNESCO, který obdržel za to, že při závodě omylem vyzul tretru jednomu ze soupeřů a místo aby zúročil získaný náskok, zastavil se a počkal, než si dotyčný botu obuje. Který z běžců by to dnes udělal? Zwiefelhofer dokonce stihl vystudovat Pedagogickou fakultu v Plzni a do roku 2014 působil v městském zastupitelstvu v Klatovech. Pro krosaře je tento člověk žijící legendou.