weby pro nejsevernější čechy

Spartan Race Super – Sáhli jsme si na dno, ale nám to nestačí

O uplynulém víkendu se tým oddílu Northern Strongman Varnsdorf zúčastnil dalšího stupně extrémního překážkového běhu Spartan Race na Klínovci. Tento závod nazvaný Super, byl druhým stupněm obtížnosti ze série Spartan Race. Nikdy není dopředu známá trasa, její délka, ani počet a typ překážek. V propozicích závodu se uvádí jen, že trasa je dlouhá minimálně 13 km a je na ní minimálně 20 neznámých překážek. Závodu se účastnilo cca 1.200 běžců z celé České Republiky i ze zahraničí. Běžci byli vypouštěni na trať každou půl hodinu ve vlnách, čítajících cca 150 – 250 závodníků. Za oddíl běžela Katka Batelková, Mirek Tarnóczy, Pavel Kňourek, a jeden ze sponzorů oddílu Martin Maier (z firmy Nářadí Maier).
„Pod Klínovcem nás přivítalo chladné počasí – 8 stupňů a vichr – ideální podmínky na kraťasy a na koupání se ve vodě a blátě. Naším cílem bylo vyběhnout a doběhnout jako tým, a hlavně bez zranění. Opět jsme při registraci dostaly do ruky obálku s čipem a startovním číslem, a pro nás již známým upozorněním: Existuje reálná možnost, že můžete zemřít.
Trať závodu byla pěkně namotaná po celém Klínovci a to stylem nahoru, dolu, chvilku po rovině, nahoru, dolu… Start závodu byl přesně jak se proslýchalo – přímo nahoru do jedné ze sjezdovek. Celková délka byla nakonec 15 km a bylo na ní 23 překážek. Například 2,5 metrová dřevěná stěna, nošení pytlů s pískem na ramenou do černé sjezdovky, plazení v bahně pod ostnatým drátem (které bylo obzvlášt povedené, připomínalo tankodrom), boulder stěna, obří skluzavka zakončená vodním příkopem, tahání pytlů na laně, nošení kýblů se štěrkem, šplh na laně, brody, hod oštěpem, skákání přes oheň, 3-metrová lezecká síť, atd. Při nezdolání překážky jsme museli opět dělat 30 trestných angličáků pod dohledem organizátorů.


Celý závod už od začátku prověřoval psychickou odolnost a výdrž většiny závodníků, nekonečná stoupání do černých sjezdovek, dali zabrat všem. Párkrát jsme si ,,hrábli na dno“ svých sil. Všichni jsme dokončili úspěšně závod, přežili, získali medaili a pomalu se odhodláváme na další závod. Běží se v druhé polovině srpna opět na Klínovci. Tentokrát to bude ten nejtěžší stupeň Spartan Race – Beast, o minimální délce 20 km a minimálně 26 překážkách. Je to pro nás opravdu výzva, protože dokončením Beastu by jsme dosáhli i na takzvanou Trifectu – speciální ocenění a trojbarevnou medaili pro závodníky, kteří absolvují všechny tři stupně obtížnosti závodu v jedné sezóně. Tím by to byly historicky první medaile Trifecty pro Varnsdorfské závodníky.“

{module sport}