weby pro nejsevernější čechy

Na Jedlové skončilo Peklo! (finále seriálu peklo severu 2013)

Poslední závod letošního 14. ročníku seriálu závodů horských kol „Peklo severu 2013“ se konal v sobotu 21. září 2013 v Jiřetíně pod Jedlovou. Jela se horská časovka z dolní části ski areálu na vrchol Jedlová. Parametry trati nezasvěceným mohly připadat „lehké“ – délka trati 3200 m a převýšení 252 m. Pro představu. Většina z nás jela autem do Šébru. Dlouhý, táhlý kopec v létě při jízdě autem nečiní problém. Za 2-3 minutky je překonán. A převýšení? Z obce Lesná do sedla Šébru je to cca 180 m! Při pohledu na profil trati časovky již pekelník začíná vystrkovat růžky. A počasí taky nic moc. Žádné azuro. Zataženo, mrholení a mlhavo. Odvahu postavit se na start mělo 72 mužů a 18 žen všech kategorií – od mladších chlapců po veterány, od dívek po ženy.

Úvodní část trati – od sedla pod Tolštejnem a krátký sjezd na odbočku k Jedlové – zvládají závodníci bez problémů. Stoupání na rozcestí ke Zvonku a dále lesní cestou k asfaltce, závěrečnému stoupání na Jedlovou, již napovídá, jak na tom ten který závodník je. A poslední část? Asfaltka na Jedlovou? Tam si pekelník závodníky “užívá“. Nic jim nedaruje. O každý metr se musí bojovat! Kolem trati začínají přibývat diváci, roztleskávačky, fotografové. Trumpety, povzbuzování a rady ženou závodníky blíž a blíž k cíli. Poslední „esíčko“ bez problému zvládají jen borci, ostatní si jej „vychutnávají“, tedy pokud o tom ještě vědí! Zatnuté zuby, nepříčetné pohledy a kličkování po asfaltce napovídá, že si „esíčko“ vychutnává je. „Hop, hop, makej, ještě kousek,….“ to přidává pro povzbuzení každý, kdo stojí kolem. A mnohdy i obdivný pohled na dívku či chlapce, z nejmladších kategorií, jak bravurně a s jakou vervou, zvládají poslední metry nejtěžšího stoupání. Poslední metry k cíli jsou již sladkou odměnou s vědomím, že pekelník byl pokořen.

Na vrcholu Jedlové pokračoval program závodem nadějí a následně vyhodnocením celého ročníku seriálu závodů horských kol „Peklo severu 2013“. Ve vyhřívaném stanu proběhla „after party“, na které se kuly pikle, jak příští rok na pekelníka vyzrát. A bude to již 15. ročník a první závod bude mít pořadové číslo 100!

Ps. výsledky a další info o tomhle cykloserialu tady —>

Tagy