weby pro nejsevernější čechy

II. národní konference lokální ekonomiky

Přátelé, stejně jako v loňském roce si Vás Místní akční skupina Šluknovsko opět dovoluje pozvat na konferenci lokální ekonomiky, která je ojedinělou akcí tohoto typu v České republice. Zabývá se totiž rozvojem okrajových regionů naší země, které jsou stále velmi opomíjeny. Na letošní konferenci vystoupí 12 přednášejících osobností (viz leták) a každá z nich otevře zajímavé téma, například regionální synergie, alternativní zdroje energií, participativní rozpočet či sociální podnikání.

Hlavním tématem konference bude rozvoj cestovního ruchu na Šluknovsku, kterému jsme věnovali celou nedělní část, včetně lokálně ekonomické dílny. Jak dobře víte, již řadu let usilujeme o to, aby se cestovní ruch stal bohatým zdrojem příjmů celé naší atraktivní oblasti, ale zatím se nám to z různých důvodů nedaří. Nyní můžeme načerpat nové náměty a inspirativní příklady dobré praxe. Věříme proto, že tuto příležitost si nenechá ujít nikdo, koho budoucnost našeho regionu opravdu zajímá.

Hitem loňského Festivalu lokální ekonomiky ve Varnsdorfu se stalo zavedení lokální měny TNE. Tento odvážný ekonomicko-sociální experiment jsme však museli předčasně (a doufáme, že dočasně) ukončit. Protože se této myšlenky nechceme vzdát a rádi bychom načerpali nové zkušenosti jak se má lokální měna provozovat, pozvali jsme na konferenci vzácného hosta, ředitele elektronické agendy jedné z nejúspěšnějších komplementárních měn v Evropě, kterým je pan Frank Janski.

Rovněž nás velmi těší, že Festival lokální ekonomiky podpořil Ústecký kraj, který tím dává najevo svůj zájem pomáhat svým okrajovým oblastem. Letošní konference má opravdu hutný informační obsah zpestřený sobotním doprovodných programem – nebude chybět trh regionální produkce a řemesel a přehlídka místní kultury. Podrobné informace o celém festivalu najdete na webovém portálu www. lokalni-ekonomika.cz nebo kontaktujte přímo hlavního organizátora na čísle 775 855 303.

Těšíme se, že se o víkendu 20. a 21. září 2014 potkáme na Šluknovském zámku.

Martin Zíka – organizátor konference