weby pro nejsevernější čechy

Klauni v Panoramě

V pátek 29. listopadu 2013 se v kině Panorama ve Varnsdorfu promítal nový český (tedy vlastně česko-finsko-lucembursko-slovenský) film Klauni za přítomnosti delegace jeho tvůrců a aktérů. Popravdě jsem měl docela problémy si vzpomenout, kdy se naposledy panu Nejtkovi podařilo přitáhnout na nějaké promítání „delegaci“ z Prahy. Pamatuji Marhoula a Tobruk, příšernou Kněžnu Libuši, milého Anděla Páně a zklamání, když na Pamětnici jsem dorazil sám, netuše, že po krachu už několika nenavštívených promítán byla delegace odvolána. A nejsem schopen určit, kolik lidí dorazilo ze zájmu a kolik lidí na základě mailové pozvánky, směnitelné za volnou vstupenku (přesto v kině zasedlo nanejvýš cca 50 lidí).

Dorazil režisér filmu Viktor Tauš a herečka Eva Jeníčková, ve filmu ztvárňující manželku jednoho ze tří hlavních hrdinů v podání Oldřicha Kaisera. A s nimi Evin pes, účinkující ve filmu taky. Přivítali diváky před představením a po něm vstoupili do hlediště mezi diváky, aby odpověděli na otázky, dovysvětlili co proč a jak a tak vůbec o filmu popovídali.

Klidně přiznám, že jsem v kině nebyl hodně dlouho, natož na českém filmu. Klauni mi ale nepřišli až tak na odpis, jako třeba Františku Fukovi, nicméně jde o film velmi zvláštní. Na mne působil hodně depresivně i přes občasné záblesky (velmi černého) humoru. Všichni tři kdysi úspěšní klauni jsou totiž aktuálně totálně ztracené existence, jimž se život víceméně (spíš vícevíce) prostě posral. A i když se na konci filmu přece jen všichni tři potkají, nevím, jestli to brát jako naději, nebo (spoiler) ve filmu zmiňovanou konečnou. Lepší bude, když shlédnete sami. Co ovšem nutno konstatovat, že po herecké stránce hodně dobré (Kaiser opravdu překvapil) a Eva Jeníčková naživo přes svůj skutečný věk a filmový vzhled vypadá fakt dobře…