weby pro nejsevernější čechy

Nové pivo v rajónu (pili jsme mezi prvními)

Pivovar v České Kamenici se nadechuje ke svému vzkříšení. Ještě se neví úplně přesné datum, kdy se tak stane, ještě se úplně přesně neví, jak se nakonec budou tady vařená pivečka jmenovat, ale jisté je, že to už dlouho trvat nebude.

Jako příslib blízké budoucnosti jsou dnešek a zítřek (4. a 5. 9. 2015 v rámci místní Mariánské pouti), kdy v celém areálu probíhají dny otevřených dveří spojené s ochutnávkou prvních várek piva. Prohlídky jsou se zasvěceným průvodcem, takže se můžete dozvědět (a vidět na vlastní oči), že potřebná technologie je na místě a připravuje se na ostrý start. Vařit se tu bude desítka, jedenáctka, dvanáctka i příležitostné speciály. Ochutnal jsem světlou třináctku a nemohu k tomu říct nic víc, než že zítra zajdu znova.

Ale to je jenom část zajímavé skutečnosti. Každý, kdo autem projíždí Českou Kamenicí, si může lehce všimnout, že ten velký komplex barabizen se – dejme tomu, mezi místním nádražím a výjezdem na Děčín – proměnil k dobrému a k nepoznání. A při prohlídce samotné zjistíte, jak vlastně malý podíl budov zabere samotný pivovar s palírnou a moštárnou včetně. Opravdu. Komplex je tak rozsáhlý a jeho vnitřní prostory berou dech. S jen malou nadsázkou se dá říci, že i bazén olympijských rozměrů by se tu ztratil. Není proto nic divného, že v plánech budoucích zaznívají taková slova jako hotel, pivní lázně, společenské sály, a jiné velkorysé projekty.

Pokud to stihnete, návštěvu i ochutnávku doporučuji. Není nad to, když si člověk může udělat obrázek sám. Ostatně už počáteční zájem o nahlédnutí dává tušit, že by se v budoucnu mohly ještě takové dny otevřených dveří (a že jich tu je) opakovat. Tak uvidíme.