weby pro nejsevernější čechy

Den Země 2015 ve Velkém Valtinově – region pokračuje v obnovování tradice

Představitelé obce Velký Valtinov a města Jablonné v Podještědí, Podralský nadační fond ZOD a Sdružení za záchranu kopce Tlustec srdečně zvou širokou veřejnost a hlavně rodiny s dětmi na tradiční oslavy Dne Země, v sobotu 18. dubna 2015 od 13 hodin. Akce se koná v srdci obce Velký Valtinov nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého u místního fotbalového hřiště. Nad akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta.

Posláním a smyslem oslav Dne Země je ochrana planety Země, zvyšování ekologického povědomí, obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody a upozornění na dopady ničení životního prostředí. Nejinak tomu bude i u nás. 

Den Země ve Velkém Valtinově byl v minulosti vždy spojen s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na kopci Tlustec. Proto již v minulém a předminulém roce se pořadatelé s obnovením tradice rozhodli obnovit též tradici výstupů na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle s připomenutím osobnosti Josefa Vavrouška. Návštěvníci mohou na její stavbu přispět vlastními donesenými kameny z jiných vrchů a kopců. Význam a cennost krajinné dominanty – kopce Tlustec – bude připomenut malou výstavou „Život kopce Tlustec.“ 

Návštěvníci se budou moci těšit z bohatého programu, jehož součástí bude i „Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky. Neméně atraktivním bodem programu bude zásah hasičů historickou hasicí stříkačkou nebo drezura koní. Děti se budou moci zúčastnit tvořivých dětských dílen a užít si se zvířátky, na skákacím hradě nebo na trampolíně. Je připraveno i malování na obličej a vyhlašování výsledků výtvarné soutěže „Lidé a zvířátka v okolí kopce Tlustec“. Po celou dobu akce je možné se občerstvit v kiosku na hřišti, případně ochutnat něco dobrého u stánků s regionálními potravinami. U stánků si budete moci nakoupit také různé výrobky tradičních řemesel. Vyvrcholením akce bude hudební vystoupení známé kapely „APPLESEXIS“.

DEN ZEMĚ 2015 Velký Valtinov, 18.4.2015, od 13 hodin / Fotbalové hřiště TJ SLAVOJ

Program akce: 

12:00 Výstup k mohyle Josefa Vavrouška

13:00 Zahájení a přivítání návštěvníků a hostů akce

        Projevy významných hostů-hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta,

        starosta obce Velký Valtinov Josef Lukavec

        náměstek hejtmana Josef Jadrný

14:00 Ukázky psovodů SDH Hejnice

15:00 ,,Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky

15:30 Drezura koní Jana van Geeta

16:00 Koncert Českolipského pěveckého sboru v kostele sv. Jana Nepomuckého

17:00 Hudební vystoupení skupiny APPLESEXIS

Výstava ,, Život kopce Tlustec“

Prohlídka místního kostela sv. Jana Nepomuckého

Výstava trofejí mysliveckého sdružení Růžová 

Pro děti: tvořivé dílny, malování na obličej, skákací hrad a trampolína – Míra Šticha, zvířátka na dosah ruky (ovce, kozy, koně), vyhlášení vítězů výtvarné soutěže ,,Lidé a zvířátka v okolí kopce Tlustec“

Přijďte s námi oslavit jeden z nejekologičtějších svátků v roce, užijte si s rodinou pěkný den na čerstvém vzduchu,  jste srdečně zváni! 

Nicol Vondra

Podralský nadační fond ZOD

774 216 807

festivaljurt@centrum.cz

Velký Valtinov se nachází v podhorském pásmu Lužických hor, 2 km jihozápadně od Jablonného v Podještědí. V katastru obce se nachází 61 domů a 24 objektů pro individuální rekreaci. Obec má 174 obyvatel.

Jablonné v Podještědí má přes 3 tisíce obyvatel. Historické jádro města je turisticky hojně navštěvovanou městskou památkovou zónou s řadou význačných historických budov.

Podralský nadační fond založený ZOD Brniště má za cíl všestranný rozvoj regionu Podralsko. Mezi projekty fondu patří například Stezka hastrmanů v Brništi, před otevřením jsou koňské jezdecké stezky. V tomto roce bude zahájena stavba ekologického a informačního centra v Brništi a zdárně se rozbíhá i projekt přeshraniční spolupráce “Šance pro zdravou budoucnost regionů Podralsko a Hornolužicko“.

Sdružení na záchranu kopce Tlustec je občanské sdružení usilující o záchranu přírodní lokality. Proti těžbě či proti pokusům obnovit těžbu vystupuje přes 14 let. Sídlí v Postřelné na úpatí kopce Tlustec. 

STUŽ,  Společnost pro trvale udržitelný život je nezisková nevládní organizace (občanské sdružení) založená v roce 1992 z iniciativy prvního československého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška. Základním cílem její činnosti je hledání cest k trvale udržitelnému vývoji lidské společnosti, k přibližování se ideálům humanismu a zároveň ideálům harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou. S cílem zachovat život ve všech jeho formách a chránit přírodu jako celek, a to s vědomím odpovědnosti vůči dnešní i budoucím generacím.

Dětský domov ZŠ a MŠ Krompach –  zajišťuje výchovu a vzdělání opuštěným dětem.

AVE – poskytuje komplexní portfolio služeb odpadového hospodářství pro komunální a soukromé zákazníky a zajišťuje nejvyšší možnou technologickou a ekologickou úroveň zpracování odpadu.

Tlustec (591 m. n. m, ) je kopec ležící na severním okraji Ralské pahorkatiny, v okrese Česká Lípa, zhruba 2 km východně od obce Brniště. Kopec je znám hlavně díky kontroverzní těžbě čediče. Přírodovědná inventarizace Tlustce z let 1985 – 1990 prokázala 300 druhů vyšších rostlin, 62 druhů ptáků, 18 druhů savců a stovky druhů bezobratlých živočichů. Orgány státní ochrany přírody připravují vyhlášení východních svahů za chráněné území.

Josef Vavroušek – tento náš první ministr životního prostředí byl zakladatelem a prvním předsedou Společnosti pro trvale udržitelný život. Letos by oslavil sedmdesátiny (narozen 15.září 1944).