weby pro nejsevernější čechy

1. den Mezinárodního sympozia rytého skla v Kamenickém Šenově

V pondělí 15. září 2014 v 10.00 bylo v SUPŠ sklářské v Kamenickém Šenově zahájeno 6. Mezinárodní sympozium rytého skla, na němž bude společně po dobu jednoho týdne pracovat 22 výtvarníků, rytců a studentů z osmi zemí světa (ČR, Německa, Velké Británie, Izraele, Japonska, Rumunska, Kazachstánu a Ruska).  Po zahájení a prohlídce školy navštívili účastníci sklářské muzeum, aby jako poslední návštěvníci zhlédli prodlouženou výstavu nápojového skla Křehká elegance. Odpoledne patřilo již jejich autorské tvorbě v dílnách školy. 

V úterý 16. září 2014 odpoledne budou mít zájemci možnost seznámit se s jejich díly prostřednictvím veřejnosti přístupných prezentací, které se budou konat v Kulturním, literárním a vzdělávacím centru v Kamenickém Šenově od 15.30 hod. Součástí bude také křest publikace výtvarnice a rytečky Jaroslavy Votrubové.

U příležitosti sympozia se budou v pátek 19. (v SUPŠS) a v sobotu 20. září (v SUPŠS, Preciose-Lustry a v Glassicentru) konat Dny otevřených dveří,  v pátek 20. září proběhne v SUPŠS Noc skla a světla. 

Kamenický Šenov se po uplynulém týdnu, kdy zde proběhlo třídenní jednání evropské společnosti Světlo a sklo, stane i v tomto týdnu centrem mezinárodního dění. 

Hlavními organizátory 6. ročníku sympozia jsou Sdružení sympozia rytého skla, Město Kamenický Šenov, sklářské muzeum a Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská. Finančně sympozium podpořili Město Kamenický Šenov, firma Moser a.s. Karlovy Vary, Nadace Preciosa, Nadace Lasvit a další.

Na kamenickošenovské sympozium volně naváže Škola Jiřího Harcuby v Centru sklářského umění v Sázavě.

Další informace:

Ph.Dr. Jaroslav Polanecký, Ph.D., předseda Sdružení sympozia rytého skla, tel. 733 127 829

Helena Braunová, jednatelka Sdružení sympozia, ředitelka Sklářského muzea Kamenický Šenov, tel.: 487 767 206, 602 164 493

www.engravedglass.cz