weby pro nejsevernější čechy

Becher a Jitka Kamencová Skuhravá v Pražká galerii českého skla

Pražská galerie českého skla  již druhým rokem pořádá pravidelná setkání Glass Exellence ve sklářském umění – celoroční program výstav spojených s vernisáží a debatou se sklářskými tvůrci. V prostorách bývalého mlýna na sóju, který byl zrekonstruován na moderní loft, se může veřejnost každé poslední úterý v měsíci seznamovat  s díly mladých či zkušených sklářských umělců.   V úterý 17. prosince 2013 od 18h proběhne v Pražské galerii českého skla prezentace likérových skleniček, které byly navrženy speciálně pro Becherovku Original v rámci soutěže Becherovka – Pohár českých designerů. Na místě si budete moci prohlédnout všechny likérové skleničky, tzv. becherky, které byly v soutěži od roku 2009 navrženy. Cílem této soutěže je vyzdvihnout tradici dvou ikon českého průmyslu – sklářství a karlovarského bylinného likéru. 

Součástí večera bude debata se sklářskou designérkou Jitkou Kamencovou Skuhravou, která se v r. 2009 zúčastnila mezinárodní sklářské soutěže Stanislav Libenský Award, kterou pořádá PGČS. Objekt, který při této příležitosti představila, Dropsy 2006, je inspirován táním ledu, který má stejný charakter jako žhavé sklo  a jehož podoba se přirozeně neustále proměňuje. 

Ve stejném roce se autorka zúčastnila soutěže Becherovka – Pohár českých designérů. Sklenička, kterou Jitka Kamencová Skuhrová pro Becherovku navrhla, vychází svým tvarem z tradice funkcionalismu. Její jednoduché linie respektují především její užitnou kvalitu. Plastický reliéf je inspirovaný vodní hladinou a mihotavým pohybem vlnek. 

Jitka Kamencová Skuhravá se v současné době věnuje navrhování světelných plastik do architektury, nápojovým setům, ručně foukaným objektům, rytému a broušenému sklu.  Spolupracuje s architekty a interiérovými designéry a její tvorba bývá charakterizována jako organický skleněný a světelný design.

Becherovka – Pohár českých designérů 

Momentálně probíhá 4. ročník soutěže Becherovka – Pohár českých designérů, do kterého bylo přihlášeno 172 originálních návrhů nových likérových skleniček, ze kterých vybrala odborná porota pět finalistů. V porotě zasedli například architekt a designér Bořek Šípek a Milan Hlaveš z UPM. Veřejnost může až do poloviny ledna 2014 vybrat prostřednictvím hlasování na webových stránkách Becherovky Original vítěznou skleničku 4. ročníku, která bude následně vyrobena v limitované edici. Momentálně je na trhu k dispozici vítězná sklenička 3. ročníku od designéra Petra Mikoška ze studia BOA Design.

V Pražské galerii českého skla si budete moci všechny finálové a vítězné becherky prohlédnout až do poloviny ledna 2014. 

Glass Excellence X. Becherovka – Pohár českých designérů

18.12.2013 – 15.1.2014

Pražská galerie českého skla, o.p.s. (PGČS)

Partneři:

Hl. město Praha, FATBOY, Stanislav Libenský Award, Becherovka – Pohár českých designérů

Pražská galerie – kontakt:

Eva Dryjová, edryjova@praguegallery.com,  tel: 607 548 259

Pražská galerie českého skla, Bartoškova 26, Praha 4 – Nusle 

www.PrazskaGalerie.cz/glass-excellence

www.facebook.com/StanislavLibenskyAward 

www.facebook.com/PragueGallery